MG'den Kritik Avrupa Hamlesi: Yeni Elektrikli Otomobil Fabrikası İspanya'da Kuruluyor

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 0
  • 👁️ 28

Admin

Nuri Özkan
Yönetici
49300.webp

Çinli otomotiv devi SAIC Motor bünyesinde faaliyet gösteren MG, Avrupa pazarındaki konumunu güçlendirmek ve genişletmek adına stratejik bir yatırım kararı alıyor. Gelen son bilgilere göre şirket, Çin'den ithal edilen araçlara uygulanan yüksek Avrupa Birliği (AB) gümrük tarifelerinin etkisini sıfırlamak amacıyla yeni elektrikli araç üretim tesisini İspanya'da kurmaya hazırlanıyor.

Avrupa Birliği'nin Çin menşeli elektrikli araçlara yönelik başlattığı regülasyonlar neticesinde, SAIC grubuna yüzde 37,6 oranında ek gümrük vergisi uygulanması kararlaştırılmıştı. Standart yüzde 10'luk ithalat vergisiyle birleştiğinde toplamda yüzde 47,6'yı bulan bu finansal yük, markanın Avrupa'daki fiyat rekabetçiliğini doğrudan etkiliyordu. MG'nin Avrupa operasyonları için belirlediği "yıllık 200 bin araç satışı" hedefi doğrultusunda zorunlu hale gelen bu lokal üretim hamlesi, markanın kıta içindeki tedarik zincirini de güvence altına alacak.

49301.webp

Tesis lokasyonu için uzun süredir Macaristan, Çekya ve İspanya üçgeninde değerlendirmeler yapılıyordu. Özellikle BYD ve CATL gibi devlerin yatırım yaptığı Macaristan güçlü bir alternatif olsa da, son aşamada ibre tamamen İspanya'ya döndü. İspanya'nın öne çıkmasında; hükümetin sunduğu kapsamlı endüstriyel teşvikler, ülkenin köklü otomotiv üretim altyapısı ve Birleşik Krallık başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerine sağladığı deniz aşırı lojistik avantajları belirleyici oldu.

Buna ek olarak, MG'nin halihazırda Barselona'da Güney Avrupa operasyonlarını yönettiği dev bir lojistik merkezinin bulunması ve MG4 ile ZS EV modellerinin İspanya pazarında ulaştığı yüksek satış rakamları, operasyonun bu bölgeye kaydırılmasını hızlandırdı.

Projenin net yatırım büyüklüğü resmi olarak açıklanmamış olmakla birlikte, Galiçya bölgesinin fizibilite çalışmalarında ilk sırada yer aldığı biliniyor. İspanya kararının yönetim kurulunda kesinleşmesiyle birlikte Macaristan opsiyonunun tamamen rafa kalkacağı belirtiliyor. İnşa edilecek tesisin, üretim planlamalarına göre 2027 yılının son çeyreğinde tam kapasiteyle faaliyete geçmesi ve Avrupa için özel olarak geliştirilecek yeni nesil MG modellerini doğrudan bu bantlardan yollara indirmesi planlanıyor.

Forum istatistikleri

Konular
2,307
Kullanıcılar
10,860
Son üye
Halis bacak
Geri