- Katılım
- 12 Şub 2020
- Mesajlar
- 2,318
- Tepkime puanı
- 274
Hız sabitleyici ne işe yarar? Araçların aynı hızda seyir etmelerini sağlayan sistemdir. Bu sistem ilk olarak lüks araçlarda kullanılmaya başlanmıştır. Ancak günümüzde teknolojik gelişmelerle orta segment araçlarda da kullanılmaktadır.
Hız sabitleyici ne işe yarar sorusuna cevap verebilmek için nasıl çalıştığının ve özelliklerinin bilinmesi gerekir. Hız sabitleyicilerin çalıştırılması için, direksiyonun veya konsolun sol kısmında bulunan ünitenin üzerinde bulunan tuşların kullanılması gerekir.
Bu tuşlar hız sabitleyicisini kontrol etmek için hazırlanır. Gerekli olan tuşa basılınca, mevcut hızınızda sabitleme başlar. Daha sonra araç bu hızda sürüşe devam eder. Diğer tuşlar aracılığıyla gerektiği zamanlarda hız değiştirilip kontrol sağlanır.
Ancak bu şekilde çalışırlar. Sabitleyici sistemi çalıştığı anda, motor kısmında bulunan ve bu sistemin kontrolünü sağlayan bilgisayara sinyal gönderilir. Bilgisayarda ise debriyaj, fren, gaz ve direksiyon sistemleri algılanır.
Hız Sabitleyici Ne İşe Yarar?
Uzun yolculuklar, araç kullanıcılarını oldukça yoran süreçlerdir. Sürekli olarak araç içi gereklilikleri yerine getirmek; gaza basmak, fren yapmak, sollamak, direksiyon kullanımı gibi işlemler uzun sürede kullanıcıya güç gerektirmeye başlar. Hız sabitleyiciler, sürücüleri genel olarak uzun yolda rahatlatmak için oluşturulmuş sistemlerdir.Hız Sabitleyiciler Nasıl Çalışır?
Hız sabitleyici ne işe yarar? Bu sistem, aracın hızı belirli bir hıza ayarlandıktan sonra devamlı olarak anı hızda gitmesini sağlamaktadır. Sistemin devre dışı bırakılması için sürücü gaz veya fren pedalına dokunur ve hız sabitleme sistemi devre dışı kalır. Hız sabitleme sisteminin temel materyalleri şunlardır: Elektronik kontrol ünitesi, sabitleme elamanları, servo ünitesi ve kumanda düğmeleri.Hız sabitleyici ne işe yarar sorusuna cevap verebilmek için nasıl çalıştığının ve özelliklerinin bilinmesi gerekir. Hız sabitleyicilerin çalıştırılması için, direksiyonun veya konsolun sol kısmında bulunan ünitenin üzerinde bulunan tuşların kullanılması gerekir.
Bu tuşlar hız sabitleyicisini kontrol etmek için hazırlanır. Gerekli olan tuşa basılınca, mevcut hızınızda sabitleme başlar. Daha sonra araç bu hızda sürüşe devam eder. Diğer tuşlar aracılığıyla gerektiği zamanlarda hız değiştirilip kontrol sağlanır.
Hız Sabitleyicilerin Faydaları Nelerdir?
Hız sabitleyiciler getirdiği faydalar ile sürücülerin destek elemanları arasında yer alırlar. Sağladığı faydalar ise şunlardır:- Özellikle uzun yolda, sürücülere ve yolculara konfor sağlarlar.
- Ani durumlar yaşanmasının önüne geçerek, güvenlikli sürüş sağlarlar.
- Sürücünün sürekli pedal kullanma gerekliliğini ortadan kaldırır.
- Bazı hız sabitleyiciler ile, otomatik olarak fren uygulaması da bulunur. Öndeki aracın yavaşladığı algılanır ve fren kullanılır.
Hız Sabitleyiciler Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Hız sabitleyici ne işe yarar konusunda detaylı bilgi verebilmek için, sabitleyiciler hakkında bilinmesi gereken özellikler bulunmaktadır. Öncelikli olarak hız sabitleyicilerin devreye girebilmesi için en düşük hızın 40 km olması gerekir.Ancak bu şekilde çalışırlar. Sabitleyici sistemi çalıştığı anda, motor kısmında bulunan ve bu sistemin kontrolünü sağlayan bilgisayara sinyal gönderilir. Bilgisayarda ise debriyaj, fren, gaz ve direksiyon sistemleri algılanır.
Son düzenleme: