Honda, 1992 yılında Gebze’de kurduğu fabrikasıyla Türkiye’de otomobil üretimine başladı. 1990’ların başından itibaren Türkiye pazarına yönelik yatırımlar yapan marka, bölgedeki iş gücü ve gelişmiş lojistik altyapı avantajlarından yararlanarak üretim faaliyetlerini sürdürüyor.
Gebze Fabrikası ve Üretilen Model: Civic
İlk etapta C-Plast’ın altyapısını kullanarak faaliyete geçen fabrika, kısa sürede kendi tesislerine taşındı ve Türkiye’deki üretimin önemli merkezi haline geldi. Burada uzun yıllar boyunca Honda Civic modelinin farklı kasa ve donanım versiyonları üretilmiş, hem iç pazara hem de Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmiştir.
- Üretim Başlangıcı: 1992 yılında yoğun talep gören Civic Sedan ve Coupé versiyonlarıyla üretime geçildi.
- Avrupa’ya İhracat: 2000’li yılların ortalarından itibaren, Avrupa Birliği ülkeleri ve yakın coğrafyadaki pazarlara da düzenli olarak ihraç imkânı buldu.
- Güncel Nesil Civic: Türkiye’de 10., 11. ve 12. nesil Civic modelleri (2006–2021 arasında) üretilerek, teknoloji ve tasarım olarak Avrupa pazarına sunuldu.
Aralık 2021 itibarıyla Honda, küresel üretim stratejisi kapsamında Gebze’deki üretimi durdurdu. Bu karar, markanın “produktiflik ve maliyet optimizasyonu” stratejilerine paralel olarak alındı. Dolayısıyla artık Türkiye’de aktif bir model üretimi bulunmamaktadır. Honda Gebze Fabrikası, uzun yıllar boyunca Türkiye’nin ihracat liderleri arasında yer almış olsa da, 2021’den itibaren üretim yorumu neticesinde kapanış sürecine girmiştir.
Türkiye’ye Etkisi ve Geçmişteki Katkılar
- İstihdam: Honda Gebze fabrikası, doğrudan 2 bini aşkın kişiye istihdam sağlarken, yan sanayi ve lojistik zinciriyle birlikte bölgesel ekonomiye önemli katkı sundu.
- Teknoloji Transferi: Modern üretim hatlarının kurulması, Türk mühendis ve teknisyenlerine global otomotiv üretim standartları konusunda deneyim kazandırdı.
- İhracat Geliri: Yıllık ortalama 70 bin adede yakın araç ihracatıyla, Türkiye’nin otomotiv ihracat rakamlarına kayda değer bir katkı yapıldı.
Özetle
Güncel itibarıyla Türkiye’de aktif olarak üretilen bir Honda modeli bulunmamaktadır. Honda’nın Gebze’deki üretimi, 1992–2021 yılları arasında ağırlıklı olarak Civic modeliyle sürmüş; 2021’in sonu itibarıyla fabrikadaki üretim durdurulmuştur. Honda meraklıları ve sektöre ilgi duyanlar, artık yerli fabrika yerine global tedarik zincirleri üzerinden Türkiye’ye gelen modelleri tercih etmektedir.
Son düzenleme: