TOGG Forumuna Hoş Geldiniz

Sen yoksan bir kişi eksiğiz! TOGG forumumuza kayıt olmayı unutma.

Kayıt Ol

İzmir’de Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj Olabilen Batarya Sistemi Geliştirildi

Admin

Admin
Yönetici
Katılım
12 Şub 2020
Mesajlar
2,318
Tepkime puanı
274
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (İYTE) elektrikli otomobillerin hızlı şarj sırasında yaşadığı sorunları çözen sistem geliştirdiler. Hızlı şarj işlemi sırasında bataryaların aşırı ısınması ve ömürlerinin kısalması sorununu çözmek için harekete geçen bilim insanları, son derece kullanışlı çözümlere ulaştılar.

Isıyı dengeleyen ve güvenli şekilde hızlı şarj olabilen batarya sisteminin prototipi İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde üretildi. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Çetkin öncülüğündeki ekip önemli bir başarıya imza attı.

Geçtiğimiz yıl TÜBİTAK'ın desteğiyle Teknopark İzmir bünyesinde "VBS Enerji" firmasını kuran ekip batarya sistemi geliştirdi. Yeni nesil elektrikli araçlar için batarya paketleri üzerine ARGE faaliyetleri devam ediyor.

Hızlı Şarjda Bataryanın Aşırı Isınması Engellenecek

Hızlı Şarjda Bataryanın Aşırı Isınması Engellenecek

Doç. Dr. Erdal Çetkin, ekip olarak yüksek şarj süreleri ve bataryaların kullanılabilir kapasitelerinin zamanla azalması sorunlarına çözüm üretmek için çalışmalara başladı. Hızlı şarj sırasında batarya hücrelerinin aşırı derecede ısınmasının önüne geçebilmek için araç üzerindeki soğutma sistemi kullanan yöntemler yerine şarj istasyonlarından soğutma sağlanıyor.

Bu çalışmalarla ilgili tasarımsal yenilikler ve üretimler yaptıklarını belirten Doç. Dr. Erdal Çetkin, bu sayede enerji tüketiminin azaltılmasını sağladıklarını ifade etti. Elektrikli araçların ısıl yöntemlerle ilgili ciddi sorunlar yaşadığını söyleyen Çetkin şu ifadeleri kullandı: “Geliştirdiğimiz ısıl yönetim sistemiyle şarj esnasında elde edilen ısı tüm bataryaya eşit şekilde dağıtılıyor ve sıcaklığın artması engelleniyor.

Böylece araçlara hem hızlı şarj özelliği kazandırmakta hem de araç kullanım esnasında bataryanın yüksek sıcaklığa geçmesi engellenerek en önemli maliyet kalemlerinden olan bataryaların ömrü uzatılmaktadır.”

Patent Sonrası Seri Üretime Geçilecek

Bu sistemin çeşitli elektrikli araçlarda test sürecinin devam ettiğini belirten Çetkin, “hızlı şarja uygun elektrikli araç bataryaları üretmeyi planlıyoruz. Yani elektrikli aracın 6-7 saat yerine 30 dakikada şarj edilmesine olanak sağlayacak ve aynı zamanda da batarya ömrünün mümkün olabildiğince uzun olmasına yönelik bir çalışma yaptık.” dedi. Sistemin patenti alındıktan sonra seri üretime geçileceği belirtildi.
 
Son düzenleme:

En çok görüntülenenler

Çevrimiçi

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
2,521
Mesajlar
5,191
Kullanıcılar
10,564
Son üye
Sercan yasak
Üst