- Katılım
- 12 Şub 2020
- Mesajlar
- 2,318
- Tepkime puanı
- 274
Türkiye’deki SİHA sayısı, savunma araçlarına ilişkin büyük bir gücü elinde barındıran ülkemiz vatandaşları tarafından oldukça merak ediliyor. Son teknoloji ile üretilen ve ülkelerin sınır hatlarını korumaları konusunda aktif olarak rol alan insansız savunma araçlarımız, yerli basın tarafından olduğu kadar yabancı basın tarafından da yakından takip ediliyor. Ülke ordularına verilen askeri eğitimlerin yanında büyük bir öneme sahip olan savunma araçları, son dönemlerde gergin ilişkilerini savaş alanlarına taşıyan Rusya ve Ukrayna ülkeleri ile birlikte tekrar gündeme geldi. Ekonomik olarak Ukrayna hükümetine göre çok daha üstün olan ve bu durumu savaşın başlamasında sonra uygulanan onlarca yaptırıma rağmen geri adım atmayışı ile gözler önüne seren Rusya, 5 ayı aşkın süredir devam eden Ukrayna savaşı kapsamında hedeflediği alanlara yönelik bir başarı elde edemedi. Rusya’nın Ukrayna sınırları içerisinde aktif olarak hareket düzenliyor olmasına rağmen herhangi bir başarı elde edememiş olmasının sebebi, Ukrayna ordusu tarafından kullanılan Türk İHA ve SİHA’ları olarak gösterildi. Rus ordusunu, alanda sergiledikleri üstün kabiliyetler sayesinde her defasında geri püskürtmeyi başaran İHA ve SİHA’lar, böylelikle bir kez daha ve bu kez çok daha kuvvetli olarak yabancı basında yer almayı başardı. Savaşın başladığı günden bu yana adlarına bestelerin dahi yazıldığı Türk insansız hava araçlar, Türkiye’nin gurur kaynağı oldu. Türkiye’nin kaç tane İHA ve SİHA’ya sahip olduğu da bu konu kapsamında en çok merak edilen konu başlıklarından birisi olmayı başardı. 1 Ocak 2022 tarihi itibari ile açıklanmış olan resmi verilere göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde yer alan İHA ve SİHA sayısı 174 olarak açıklandı.
Bayraktar Akıncı, Aksungur ve Alpagu savunma araçlarının özellikleri, oldukça merak edilen konu başlıklarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Dünyaya korku salan insansız savunma araçlarımızın özellikleri, yapılan açıklamalar kapsamında kamuoyuna duyuruldu.
BAYRAKTAR AKINCI, AKSUNGUR ve ALPAGU Özellikleri Nelerdir?
1. Bayraktar Akıncı Özellikleri
Bayraktar Akıncı’nın genel özellikleri şu şekilde:- 40 bin feet uçuş irtifası
- Havada kalış süresi: 24 saat
- 3 yedekli otopilot sistemi, tam otomatik uçuş kontrolü
- Rota takip özelliği, tam otomatik seyir
2. Aksungur Özellikleri
Aksungur’un genel özellikleri şu şekilde:- Satcom ile görüş hattı ötesi operasyon
- Kanat başı 3 adet silah istasyonu
- Tam otonom operasyon çift yedekli uçuş kontrol sistemi
3. Alpagu Özellikleri
Alpagu’nun gene özellikleri şu şekilde:- Seyrüsefer kontrol ve güdüm algoritmaları
- Bir er tarafından kullanılabilme, uçuş sonlandırma ve kendini imha etme modları
Kaç Tane Bayraktar TB2 Var?
Bayraktar TB2 sayısı da oldukça merak edilen konu başlıklarından birisini oluşturuyor. Rusya- Ukrayna savaşında aktif olarak rol alan Bayraktar TB2’ler, son zamanlarda yabancı basında da sıklık ile yer almaya ve gazetelere manşetten giriş yapmaya devam ediyor. Mayıs ayında yapılan açıklamalara göre Baykar Teknoloji tarafından üretilen toplam Bayraktar TB2 sayısı 300 civarında. Üretilen insansız savunma haraçlarından yaklaşık 96 tanesinin ihraç edildiği biliniyor.Bayraktar TB2'nin Özellikleri Neler?
Bayraktar TB2’nin genel özellikleri, şu şekilde açıklandı:- Haberleşme menzili: <300 km
- Maksimum hız: 120 knot
- Seyir: 70 knot
- Faydalı yük kapasitesi: 150 kg
- Yakıt kapasitesi 300 litre
- kalkış ağırlığı: 700 kg
- Havada kalış süresi: 27 saat
- Kanat açıklığı: 12 metre
- Yükseklik: 2,2 metre
- Uzunluk: 6,5 metre
- Operasyonel irtifa: 18 bin feet
- Maksimum irtifa: 25 bin feet
- İtki türü: 105 HP içten yanmalı enjeksiyonlu motor