TOGG Forumuna Hoş Geldiniz

Sen yoksan bir kişi eksiğiz! TOGG forumumuza kayıt olmayı unutma.

Kayıt Ol

Yerli İHA ve SİHA’larda Yarasa Kanadı Teknolojisi

Admin

Admin
Yönetici
Katılım
12 Şub 2020
Mesajlar
2,319
Tepkime puanı
274
Dünyada savunma sanayiinde büyük hayranlık uyandıran Tük kuşları SİHA’lar için geliştirilen yeni özellikler, başarıyla uygulamaya konuldu. Yarasalardan esinlenerek geliştirilen kanat teknolojisi, rüzgar tüneli laboratuvarlarında yapılan testlerde yüzde 25 performans artışı sağlamasıyla İHA ve SİHA’ları daha da güçlendirecek. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Enerji Mühendisliği Bölümü Yenilenebilir Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Serdar Genç, yeni kanat teknolojisi hakkında açıklamalarda bulundu. Genç, yarasalardan esinlenerek geliştirdiği kanadın, rüzgar tüneli testlerinde yüzde 25 performans artışı sağladığını ifade etti. Yarasa kanadının kabiliyeti, böylelikle insansız hava araçları (İHA) sisteminde kullanılmaya başlandı.

2013 Yılından Beri Geliştiriliyor

2013 Yılından Beri Geliştiriliyor
Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Genç, uzun yıllardır yarasa kanadıyla incelemeler yapıp bu sistemin İHA’lar kapsamında kullanılması için çalıştıklarını nihayetinde kısmi esnek ve aerodinamik kanat geliştirdiğini söyledi. Rüzgar laboratuvarında aerodinamik iyileştirmeler üzerinde çalıştığını ifade eden Genç, yarasa kanatlarının rüzgar türbini ve İHA’larda kullanılması için 2013 yılında TÜBİTAK’a verdiği projenin kabul edildiğini hatırlattı. Prof. Dr. Mustafa Genç, yarasa kanadından ilham alarak geliştirdikleri 50 santimetrelik prototip kanatla ilgili testlerde olumlu sonuç elde ettiklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Yarasa kanatları esnek olduğu için istediği zaman manevra kabiliyetini artırmak için esneklik kısmını değiştirebiliyor. Biz de bunu özellikle rüzgar türbini ve insansız hava araçlarında görülen ayrılma kabarcığı dediğimiz olumsuzluğu bertaraf etmek için neden kullanmıyoruz dedik.”

Ödüllü Yarasa Kanadı Teknolojisi

Bu alandaki çalışmalarda güzel sonuçlar elde ettiklerini ifade eden Genç, özellikle taşıma kat sayısı denilen uçağın veya insansız hava aracının performansında yüzde 25 artış elde ettiklerini kaydetti. Prof. Dr. Mustafa Genç, ayrıca yakıt sarfiyatında da yüzde 10’lara kadar azalma olduğunu tespit ettiklerini söyledi : “2016 yılında patent başvurusu yaptık ve 2020’de tescillendi. Bununla ilgili doktora tezi de hazırladık. Halil Hakan Açıkel doktora tezini tamamladı. Eylül 2021’de TÜBA’dan Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın elinden ödül aldık.” Patentin lisans sürecini tamamladıklarını kaydeden Genç, projenin ticari hale getirilebilmesi ve İHA’larda kullanılabilmesi için çalışmalara tüm hızıyla devam ettiklerini söyledi.
 

En çok görüntülenenler

Çevrimiçi

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
2,522
Mesajlar
5,192
Kullanıcılar
10,567
Son üye
BABACAN polat
Üst