APP Plaka Nasıl Değiştirilir? 2026 Güncel Rehber

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 0
  • 👁️ 17

Admin

Nuri Özkan
Yönetici
49066.webp

2026 Güncel Rehber: APP Plaka Nasıl Değiştirilir? (Karekodlu Standart Plakaya Geçiş).. Herkese selamlar değerli forum üyeleri. Trafik denetimlerinde kesilen ağır cezalar ve TÜVTÜRK muayenelerinden "ağır kusur" olarak kalması nedeniyle, standart dışı olarak nitelendirilen APP plakaları yasal plakalara çevirmek artık bir zorunluluk haline geldi. Özellikle 2024 yılından itibaren hayatımıza giren ve 2026 yılında da tavizsiz uygulanan "Karekodlu (QR) Plaka" sistemine geçiş yapmak isteyen üyelerimiz için adım adım plaka değişim sürecini özetliyorum.

1. Adım: Borç ve Ceza Kontrolü​

Herhangi bir resmi işleme başlamadan önce aracınızın sistemde "temiz" görünmesi şarttır. e-Devlet veya İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden aracınıza ait ödenmemiş Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), trafik cezası veya HGS/OGS geçiş borcu olup olmadığını kontrol edin. Sistemde aracın üzerine kayıtlı herhangi bir borç görünürse, noter bilişim sistemi (ARTES) işlem yapılmasına onay vermeyecektir.

2. Adım: Noter İşlemleri ve Eski Plakaların Teslimi​

Mevcut APP plakalarınızı aracınızdan sökerek ruhsatınız ve geçerli kimlik belgeniz ile birlikte herhangi bir notere gitmeniz gerekiyor. Noter yetkilisine "Plakalarım standart dışı olduğu için yasal mevzuata uygun olarak yenilemek istiyorum" demeniz yeterlidir. Noter, eski standart dışı plakalarınızı fiziksel olarak teslim alır, sistem üzerinden gerekli güncellemeyi yapar ve size resmi bir "Plaka Basım Talep Belgesi" teslim eder.

3. Adım: Şoförler Odası ve Yeni Plaka Basımı​

Noterden aldığınız Plaka Basım Talep Belgesi ile birlikte bulunduğunuz il veya ilçedeki Şoförler ve Otomobilciler Odası'na bağlı resmi plaka basım atölyesine gitmelisiniz. Burada güncel plaka basım ücretini vezneye ödedikten sonra belgenizi teslim edersiniz.

Atölyenin yoğunluğuna bağlı olarak genellikle 15-30 dakika içerisinde, Emniyet Genel Müdürlüğü standartlarına tam uygun, mühürlü ve sol alt köşesinde benzersiz bir karekod (QR) bulunan yeni plakalarınız basılarak size teslim edilir. Yeni plakalarınızı aldıktan sonra, plakanın okunmasını ve karekodun taranmasını engelleyecek vidalama işlemlerinden kaçınarak aracınıza monte edebilirsiniz

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
2,302
Kullanıcılar
10,860
Son üye
Halis bacak
Geri