Jaguar Land Rover (JLR) ve Chery ortaklığı, otomotiv dünyasında büyük ses getiren bir adım atarak efsanevi Freelander ismini tamamen elektrikli ve hibrit odaklı bağımsız bir marka olarak yeniden hayata geçirdi. 31 Mart 2026 tarihinde Şanghay'da düzenlenen görkemli bir etkinlikle, markanın ilk konsept modeli olan Freelander 97 (ismini orijinal modelin 1997'deki doğum yılından alıyor) dünyaya tanıtıldı. İşte bu dev iş birliğinin detayları:
Bağımsız Bir Marka Olarak Freelander
- Konumlandırma: Yeni Freelander, JLR’nin mevcut "House of Brands" (Range Rover, Defender, Discovery) yapısından bağımsız, kendi yönetim kadrosuna ve satış ağına sahip bir marka olacak.
- Küresel Vizyon: İlk olarak Çin pazarında satışa sunulacak olan marka, 2026 yılı sonuna kadar Orta Doğu ve ardından Avrupa pazarlarına açılmayı hedefliyor.
Freelander 97 Konsepti ve Teknik Detaylar
- Boyutlar: Konsept model, 5.100 mm'den fazla uzunluğu ve 3.000 mm'yi aşan aks mesafesiyle devasa bir SUV yapısında. İç mekanda 2+2+2 oturma düzenine sahip 6 kişilik bir yaşam alanı sunuyor.
- Platform: Chery’nin yeni nesil E0X modüler platformu üzerine inşa edilen araç; tam elektrikli (BEV), menzil artırıcılı (EREV) ve plug-in hibrit (PHEV) motor seçeneklerini destekliyor.
- Şarj Teknolojisi: 800V yüksek voltaj mimarisi sayesinde, sadece birkaç dakikalık şarjla yüzlerce kilometre menzil kazanabiliyor.
- Arazi Kabiliyeti: Marka, köklerine sadık kalarak dünyanın ilk i-ATS (Akıllı Tüm Arazi Sistemi) teknolojisini bu modelde sunacağını duyurdu.
Teknoloji ve İç Mekan
- Yapay Zeka ve Otonom Sürüş: Araçta Huawei Qiankun ADS 4.1 akıllı sürüş sistemi ve 896 hatlı gelişmiş bir LiDAR sensörü bulunuyor. Sistemin beynini ise Qualcomm Snapdragon 8397 çipi oluşturuyor.
- Konfor: İkinci sıra sağ koltukta "sıfır yerçekimi" (zero-gravity) modu bulunurken, ön konsolu uçtan uca kaplayan devasa bir dijital ekran mimarisi dikkat çekiyor.
Gelecek Planları
- Üretim: İlk seri üretim modellerinin (kod adı E0V) 2026 yılı sonunda Çin'deki Changshu fabrikasında banttan inmesi bekleniyor.
- Model Yelpazesi: Freelander markası, önümüzdeki 5 yıl içinde her 6 ayda bir yeni model tanıtarak toplamda 6 farklı araçtan oluşan bir ürün gamına ulaşacak.
Özetle: Freelander, "Land Rover" rozetinden sıyrılarak İngiliz tasarım mirasını Çin'in batarya ve yazılım teknolojisiyle birleştiren küresel bir elektrikli SUV markasına dönüştü. Discovery Sport ve Range Rover Evoque’un Çin’deki yerini alması beklenen bu yeni marka, premium SUV segmentinde dengeleri değiştirmeye aday görünüyor.
Son düzenleme: