Honda Civic Türkiye’de Nerede Üretiliyor? (Güncel Durum)
Honda Civic, 1997–2021 yılları arasında Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Şekerpınar tesislerinde üretiliyordu. Bu tesis, hatchback ve sedan Civic modellerinin gövde montajından boya, motor montajı ve nihai montaja kadar tüm üretim süreçlerini kapsayacak şekilde yapılandırılmıştı. Yıllık üretim kapasitesi 38.000–250.000 adet arasında seyrediyor, hem iç pazar talebini karşılıyor hem de araçların önemli bir kısmını Avrupa başta olmak üzere 80’den fazla ülkeye ihraç ediyordu.
Ancak Honda, Eylül 2019’da yaptığı duyuruda, “küresel üretim ağını yeniden yapılandırma” stratejisi kapsamında Gebze’deki fabrikanın 2021’in son çeyreğinde kapanacağını açıkladı. Planlandığı üzere, son Civic Sedan modeli 28 Eylül 2021’de banttan indirildi ve fabrikada üretim tamamen durduruldu. Tesisin sahip olduğu yaklaşık 770 mavi yakalı çalışanla birlikte, fabrika 24 yıllık üretim hayatını noktaladı. Üretim sahası, 2021 yılının sonuna doğru HABAŞ Topluluğu’na devredildi.
Günümüzde Türkiye pazarına sunulan tüm Honda Civic modelleri, yurt dışı üretim tesislerinden (özellikle İngiltere ve Japonya’daki fabrikalardan) ithal edilmektedir. Honda Türkiye A.Ş., Gebze’deki üretim faaliyetini sonlandırmasının ardından satış, pazarlama ve satış sonrası hizmetlere odaklanmaya devam etmektedir. Bu nedenle “Honda Civic nerede üretiliyor?” sorusunun cevabı artık “Türkiye’de üretim yok; günümüzde Civic modelleri yurtdışından ithal edilir” şeklindedir.
Son düzenleme: