Katı Hal Bataryalarında Devrim: Seri Üretim Beklenenden Çok Daha Yakın

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar : 0
  • 👁️ 38

Admin

Nuri Özkan
Yönetici
44557.webp

Katı Hal Bataryalarında Devrim: Seri Üretim Beklenenden Çok Daha Yakın.. Elektrikli araç dünyasında "kutsal kâse" olarak adlandırılan katı hal batarya teknolojisinde beklenen kırılma gerçekleşti. GAC Group destekli Greater Bay Technology (GBT), dünyanın seri üretime uygun ilk tam katı hal batarya hücresini üretim hattından indirdiğini duyurdu. Laboratuvar aşamasını resmen tamamlayan bu teknoloji için seri üretim hedefi 2026 yılı olarak belirlendi; bu da sektörün genel beklentisinden çok daha erken bir tarihe işaret ediyor.

Yeni geliştirilen bu bataryalar, geleneksel lityum iyon pillerde kullanılan yanıcı sıvı elektrolitleri tamamen ortadan kaldırarak yerini organik-inorganik kompozit yapılı katı bir elektrolite bırakıyor. GBT’nin paylaştığı verilere göre, yeni hücreler kilogram başına 260 ila 500 Wh enerji yoğunluğu sunabiliyor. Bu değerler, mevcut bataryalara oranla yaklaşık iki kat daha fazla menzil ve çok daha hafif bir yapı anlamına geliyor. Güvenlik testlerinde ise iğneleme ve aşırı ısı şoklarına rağmen yanma veya patlama belirtisi göstermeyen teknoloji, elektrikli araçların en büyük çekincelerinden birini ortadan kaldırıyor.

Özellikle 2026 yılına kadar GWh (gigawatt-saat) seviyesinde seri üretime geçilmesi ve araçlarda ticari olarak kullanılmaya başlanması hedefleniyor. Katı hal bataryaların sadece otomobillerde değil, yüksek güvenlik ve enerji yoğunluğu gerektiren robotik sistemlerde ve elektrikli hava araçlarında da (eVTOL) standartları belirlemesi bekleniyor.

Sıvı bataryaların sonuna mı geliyoruz? Sizce katı hal bataryalar yaygınlaştığında, şarj süresi ve menzil gibi faktörler içten yanmalı araçları tamamen tarihe gömer mi? Değerli yorumlarınızı bekliyoruz.

Forum istatistikleri

Konular
2,167
Kullanıcılar
10,861
Son üye
zalimovvv
Geri