Küresel 10 Elektrikli Araç Batarya Üretim Merkezi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • 👁 67

Admin

Nuri Özkan
Yönetici

22843.webp

Küresel Elektrikli Araç Batarya Üretim Merkezleri: En Büyük 10 Fabrika​

1. CATL Liyang (Çin)

126 GWh kapasiteyle dünyanın en büyük batarya üretim merkezidir. Dünya Ekonomik Forumu tarafından "Deniz Feneri Fabrikası" unvanı verilen tesis, her saniyede bir hücre üretme kapasitesine sahiptir. "Ekstrem üretim" teknikleri sayesinde hata oranlarını milyarda bir seviyesine çekmiştir.

2. LG Energy Solution Wrocław (Polonya)

86 GWh kapasiteye sahip olan bu tesis, Avrupa'nın en büyük batarya fabrikasıdır. %100 karbon nötr elektrikle çalışan fabrika, yüksek enerji yoğunluğu sunan hafif ve esnek yapılı "pouch" (kese) tipi hücre üretiminde uzmanlaşmıştır.

3. EVE Energy Jingmen (Çin)

73 GWh kapasiteyle hizmet veren tesis, yapay zeka destekli kalite kontrol sistemleri kullanır. Her hücreyi 0,3 saniye içinde denetleyebilen sistemleri sayesinde %97'nin üzerinde verimlilik elde etmektedir.

4. SK On Yancheng (Çin)

60 GWh kapasiteli fabrika, özellikle Kia'nın elektrikli araç modelleri için ana tedarikçidir. Katot ve anot arasına ayırıcının zikzak şeklinde yerleştirildiği özel bir "Z-katlama" istifleme yöntemi kullanmaktadır.

5. CALB Xiamen Base (Çin)

60 GWh kapasiteye sahip olan bu üs; XPeng, NIO ve Leapmotor gibi markalara batarya sağlar. Tesis, binaların çatısındaki güneş enerjisi panelleri ve kapalı devre su geri dönüşüm sistemleriyle çevresel etkiyi minimize eder.

6. Xi’an FinDreams Battery - BYD (Çin)

50 GWh kapasiteli bu tesis, BYD'nin ünlü "Blade Battery" teknolojisinin ikinci neslini üretir. Fabrikada insan müdahalesinin minimum olduğu "karanlık fabrika" (lights-out) felsefesi uygulanmakta ve üretim süreçleri dijital ikizler üzerinden simüle edilmektedir.

7. Ultium Cells Warren (ABD)

45 GWh kapasiteye sahip olan tesis, General Motors ve LG Energy Solution ortaklığıyla kurulmuştur. Cadillac LYRIQ ve GMC Hummer EV gibi araçlara güç veren bu fabrikada, önceki pillere göre %70 daha az kobalt içeren NCMA kimyası kullanılmaktadır.

8. Gigafactory Nevada - Tesla (ABD)

43 GWh kapasiteli fabrika, Panasonic ile ortak işletilmektedir. Model 3 ve Model Y araçlarında kullanılan 2170 silindirik hücrelerin üretim merkezidir. 2024 yılı itibarıyla tesiste 10 milyarıncı hücre üretimi gerçekleştirilmiştir.

9. Samsung SDI Göd (Macaristan)

40 GWh kapasiteli bu merkez, yüksek enerji yoğunluğu ve termal yönetim avantajı sunan prizmatik hücreler üretir. Fabrika, BMW gibi ortakların talepleri doğrultusunda daha hızlı şarj ve yüksek performans sunan 46-phi silindirik hücre üretimine geçiş yapmaktadır.

10. Gotion Nanjing Base (Çin)

30 GWh kapasiteli tesis, Volkswagen ile olan ortaklığıyla bilinir. Tam otomatik ve dijitalleşmiş bir yapıya sahip olan fabrika, lityum demir fosfat (LFP) ve üçlü lityum bataryaların üretimini gerçekleştirmektedir

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
2,025
Kullanıcılar
10,850
Son üye
ceday
Geri