TOGG Parçaları Nerede Üretiliyor?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • 👁 19,758

Admin

Nuri Özkan
Yönetici

togg-parcalari-nerede-uretiliyor-1024x576.jpg

Togg Parçaları Nerede Üretiliyor?​

Türkiye'nin yerli ve milli otomobili TOGG (Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu), yalnızca bir otomobil projesi olmanın ötesinde, ülkenin teknoloji ve sanayi alanındaki gücünü temsil ediyor. Peki, TOGG'un parçaları nerede üretiliyor? İşte yerli otomobilin üretim sürecine dair detaylar:

1. TOGG'un Üretim Merkezi: Gemlik Kampüsü​

TOGG’un üretimi, Bursa’nın Gemlik ilçesinde kurulan dev bir kampüste gerçekleştiriliyor. Bu kampüs; gövde, boya, montaj, Ar-Ge, tasarım merkezi ve üretim tesislerini tek çatı altında topluyor. Otomobilin nihai montajı ve birçok ana bileşeni bu tesiste üretiliyor.

2. Yerli Üretim Oranı Artıyor​

TOGG’un ilk etapta yerli parça oranı yaklaşık %50 civarında başladı. Ancak bu oran, zamanla %65 ve üzerine çıkarılmak üzere planlandı. TOGG, yerlileştirme politikasıyla hem yurt içindeki tedarikçileri destekliyor hem de dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Şu an için bu planların fazlası gerçekleşerek %72 üzerine çıktı. Yani TOGG yerlilik oranı çok hızlı toparlandı.

3. Parça Tedarikçileri Kimler​

TOGG’un parça üretiminde Türkiye’de faaliyet gösteren birçok yerli ve yabancı ortaklı tedarikçi görev alıyor. Bunlar arasında:

• Far ve aydınlatma sistemleri – Türk otomotiv tedarikçilerinden biri tarafından geliştiriliyor.
  • Batarya modülleri – TOGG, Çinli enerji devi Farasis ile ortak olarak kurduğu Siro Silk Road Temiz Enerji Çözümleri şirketi üzerinden batarya hücrelerini Gemlik’te üretmeye başladı.
  • Elektronik sistemler ve yazılım – Türkiye'de geliştirilen özgün yazılımlar TOGG’a entegre ediliyor.
  • Otomotiv plastik ve iç aksam – Yine Türkiye'deki birçok yerli tedarikçi tarafından sağlanıyor.

4. Yurtdışı Kaynaklı Parçalar Var mı?​

Evet, bazı yüksek teknoloji bileşenler – özellikle batarya hücreleri, yarı iletken çipler ve bazı elektronik kontrol üniteleri – başlangıç aşamasında yurt dışından tedarik ediliyor. Ancak bu parçaların da Türkiye'de üretilebilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

5. Gelecek Hedefi: Tamamen Yerli Bir TOGG​

TOGG’un vizyonu, zaman içinde parçaların büyük kısmını Türkiye’de üretmek ve ihracata yönelik yerli otomobil markası haline gelmek. Bu doğrultuda Ar-Ge yatırımları, tedarikçi eğitim programları ve üretim kapasitesi artırımları hız kesmeden devam ediyor.

Sonuç olarak: TOGG’un parçaları büyük oranda Türkiye’de, özellikle Bursa Gemlik merkezli kampüste üretiliyor. Bununla birlikte, stratejik ortaklıklar ve teknoloji transferiyle yerlilik oranı her geçen gün artıyor. TOGG, sadece bir otomobil değil, aynı zamanda Türkiye'nin teknoloji üreten bir ülke olma yolculuğunun da önemli bir parçası.

Son düzenleme:

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Yeni Konular

Forum istatistikleri

Konular
1,995
Kullanıcılar
14,470
Son üye
zongli67
Geri