ASPİLSAN'dan Dev Hamle: Türkiye'de LFP Batarya Üretecek!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Nuri Özkan
Yönetici

40231.webp

ASPİLSAN’dan Dev Hamle: Türkiye’de LFP Batarya Üretecek!​

Türkiye'nin enerji depolama teknolojilerindeki öncü ismi ASPİLSAN Enerji, elektrikli araç ve savunma sanayii için dönüm noktası niteliğinde bir adım attı. 6 Nisan 2026 tarihinde duyurulan gelişmeye göre ASPİLSAN, Güney Kore merkezli Top Material şirketi ile Türkiye’de LFP (Lityum Demir Fosfat) batarya hücresi üretmek üzere stratejik bir anlaşma imzaladı.

İşte 5,2 milyon dolarlık bu dev yatırımın öne çıkan detayları:

Kore Devri ile Stratejik İş Birliği

• Anlaşma Kapsamı: 5,2 milyon dolar değerindeki bu iş birliği; batarya hücre tasarımı, üretim hattı kurulumu, ekipman tedariki ve yazılım süreçlerinin tamamını kapsıyor.
  • Avrupa Hedefi: Üretilecek LFP hücreleri sadece Türkiye pazarı için değil, Avrupa batarya pazarına ihraç edilmek üzere de tasarlanıyor. Bu durum Türkiye'yi bölgenin batarya üssü yapma yolunda kritik bir hamle.

Neden LFP Batarya?

Elektrikli araç dünyasında hızla standart haline gelen LFP teknolojisinin tercih edilme nedenleri şunlar:

• Maliyet Avantajı: Diğer lityum iyon bataryalara (NMC gibi) kıyasla yaklaşık %30 daha uygun maliyetli.
  • Güvenlik ve Ömür: Isınma ve yangın riski oldukça düşük. Ayrıca 5.000'den fazla şarj döngüsüne dayanabiliyor.
  • Hava Koşulları: Soğuk havalarda menzil kaybının daha az olması, kullanıcılar için büyük bir tercih sebebi.

Togg ve Yerli Teknolojiye Güç Verecek

• Togg Entegrasyonu: Üretim kapasitesinin yeterli seviyeye ulaşmasıyla birlikte, ASPİLSAN imzalı bu LFP bataryaların yerli otomobilimiz Togg başta olmak üzere, Türkiye'deki elektrikli ticari araçlar ve insansız hava araçlarında (İHA/SİHA) kullanılması planlanıyor.
  • Bağımsızlık: Bu hamle, Türkiye'nin kritik enerji bileşenlerinde dışa bağımlılığını azaltırken, yerli üretim ekosistemini bir üst seviyeye taşıyacak.

Özetle: ASPİLSAN, Kayseri’deki lityum iyon pil üretim tesisindeki tecrübesini şimdi LFP teknolojisiyle taçlandırıyor. 2026 itibarıyla atılan bu imza, Türkiye'nin mobilite dünyasındaki "enerji bağımsızlığı" vizyonu için en somut adımlardan biri olarak kayıtlara geçti.

Şu anda çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
2,077
Kullanıcılar
10,856
Son üye
Aygün
Geri